– A co to jest? – spytała inna klientka, pokazując tipsem małą, ciemnozieloną, pomarszczoną kuleczkę toczącą się po czarnej taśmie kasy w markecie. Minę miała, jakby zobaczyła co najmniej bycze jądro.
– Awokado! – krzyknęłyśmy chórem z kasjerką, kiedy moje zakupy rozkosznie lądowały w płóciennej torbie.
PRZEDSTAWIAM WAM 10 PRZERÓŻNYCH „CZY WIESZ, ŻE…” O AVOCADO:
1.
Avocado, to owoce! Wiele osób jest przekonanych, że są warzywami.
2.
Aby stwierdzić, czy avocado jest dojrzałe, musimy je delikatnie ścisnąć w dłoni. Twarde jak skała? Niedojrzałe. Miękkie? Przejrzałe. Ma konsystencję schłodzonego masła? Doskonałe.
3.
Avocado posiadają najwyższą zawartość tłuszczu spośród owoców. Zawierają również witaminę B6, witaminę C, witaminę E, potas, magnez oraz kwas foliowy.
4.
Zerwanie avocado z drzewa inicjuje dojrzewanie owoców. Liście dostarczają im substancję, która temu zapobiega. Mogą (cierpliwie) czekać aż do 18 miesięcy, aby dopiero po zerwaniu ruszył proces dojrzewania.
5.
Owoc nie zawiera cholesterolu i sodu. Tłuszcze avocado są zdrowe dla serca, gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3 – takie jak w rybach. Olej z avocado jest używany w wielu kosmetykach ze względu na to, iż odżywia i rozświetla skórę. Pomaga również w leczeniu łuszczycy.
6.
Cinco de Mayo jest jednym z najpopularniejszych dni w roku, w którym spożywana jest największa ilość avocado. Dzień ten przypada na 5 maja i jest to meksykańskie a’la Święto Niepodległości.
7.
W Stanach Zjednoczonych w 2012 roku zjedzono 1.6 billiona avocado. Ja wiedziałam, że Amerykanie jedzą dużo, ale że akurat zieleninę… <z frytkami?>
8.
W Brazylii avocado miesza się z lodami i jest to bardzo popularny deser, zaś z cukrem i kleksem mleka może być dodane do drinka.
9.
Avocado jest doskonałe dla zdrowia oczu. Zawiera karotenoid – luteinę. Luteina jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącym do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
10.
Kupiliśmy niedojrzały owoc? Żeby przyspieszyć proces dojrzewania należy umieścić go w papierowej torebce na 2-4 dni z bananem lub jabłkiem.
guacamole
czyli rozgnieciony miąższ mieszamy np. z sokiem z cytryny, cebulką / czosnkiem i solą wg uznania.
MOJA PROPOZYCJA, to owoc jedynie połączony z solą i pieprzem, podany na ryżowym waflu z dodatkiem suszonego pomidora. Uwielbiam dodatki ziaren i nasion do przekąsek, więc moja „kanapka” zawiera też pestki dyni i siemię lniane. To z pewnością zdrowa i sycąca przekąska. Z tym, że zdecydowanie tylko dla miłośników delikatnego smaku.
Jeśli zaś potrzebujecie konkretnego smaku – proponuję połączyć avocado z pastą z łososia, bo to naprawdę pasujące do siebie zestawienie. Oczywiście nie zabrakło ziaren słonecznika, dyni i pinii. Dodatkowo szpinakowa bułka, która jest ostatnio moim hitem.
Kiedy ostatnio jedliście AWOKADO?
Mam wrażenie, że to dość niepopularny u nas owoc; Sądząc chociażby po reakcji pani z pierwszego akapitu ;)
7 Comments
Codziennie! :)
uwielbiam avocado… mogę jeść w każdej postaci :)
Również uwielbiam avocado i tak jak piszesz najbardziej odpowiada mi forma pasty lub dodatku w sałatce :)
A przepis ode mnie:
Serek śmietankowy (polecam „Mój ulubiony” z mleczarni w Wieluniu”) mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku (ja daję 3, ale można uzależnić to od naszej miłości do czosnku). Serek układamy na dnie miseczek (świetnie sprawdza się kieliszek do martini bo cała sałatka bardzo efektownie się w nim prezentuje). Na warstwę serka kładziemy kawałki (a la kostka) wędzonego łososia) oraz pokrojone w kostkę avocado. Nie mieszamy. I tak podajemy :)
Efekt jest zaskakująco pyszny!
:)
U mnie najczęściej w banalnym zestawieniu, bułeczka z masłem, pokrojone i posolone avocado. Pierwsze i bardzo lubiane kanapki mojego kilkumiesięcznego synka również są z avocado :) Czas poszukać przepisów na jakieś sałatki z avocado…
Zawsze mnie bawi fakt, że to dzieci powiedziały mi co to jest Cinco de Mayo :) Wcześniej nie miałem pojęcia. Do dzisiaj zresztą nie wiedziałem też, że i avocado ma z tym jakiś związek :) A że lubię takie kulinarne ciekawostki, niedługo zaopatrzę się w avocado i wtedy pewnie wrócę po sposoby przyrządzenia :)
Avocado jem praktycznie codziennie i uwielbiam je :) świetny post , moze więcej osób przekona sie do tego owocu.
Pozdrawiam
szczerze to ja chyba nigdy go nie jadłam ale czas najwyższy spróbować skoro piszesz o nim w samych superlatywach :)
Leave a Reply