W naszej kuchni ostatnio króluje dynia. Długo nie mogłam się przekonać, aby ją w końcu wykorzystać. Pojawiła się już w zupie-kremie oraz w omlecie. Omlet z dynią smakuje świetnie!
Do przygotowania omleta widocznego na zdjęciach potrzebujemy:
- 3 jajka
- ćwierć dyni
- garść nasion (np. słonecznik, pestki dyni, pinia, siemię lniane)
- parmezan
- oregano, sól, pieprz
- masło
Najwięcej pracy jest z obraniem dyńki, która zabiera sporo czasu, ale kiedy już wrzucimy ją na patelnię i lekko udusimy na maśle – resztę robi się w mgnieniu oka.
Z talerza znika równie szybko, zwłaszcza przy pomocy małych rączek ;)
5 Comments
Polecam tez Placuszki z dyni:
Skladniki: dynia, 2jajka, maka, sol
Dynie umyc,obrac,wyrzucic pestki. Miazsz zetrzec na drobnej tarce. Dodac 2 jajka, szczypte soli, make pszenna do uzyskania ciasta jak na placki ziemniaczane. Smazyc na oleju.
Pychota
:)
Rozumiem,ze wszystkie skladniki nalezy wymieszac (np bez oddzielania bialek od zoltek?). Dynie poddusic i reszte skladnikow dodac?
Pozdrawiam!
Tak, wszystko razem :)
I ten miętowy talerz <3 ;)
Czy na tych Twoich zachowała się może jakaś naklejka z nazwą? Bo nie mogę znaleźć tego na stronie
To talerze „STROSA” – na stronie są tylko beżowe. Ale w sklepie stacjonarnym może jest większy wybór ;)
Leave a Reply